Pages

2

Solat Istikharah..

hermm..kalo ckp psal istikharah mest ckp.."nk kawen ea?" hermm..xde ayat laen ke yunk? :) x semstinya kalo kite nk kearah tuh je kne solat istikharah kan..kalo mcm..korang2 confuse nk continue study ke kan..nk kje kan..dpt BANYAK neyh offer..da confuse..bley jugak buat solat istikharah...moga dibagi petunjok..indahnya agama kita kan..Allah baek ngan kita..kita susah pon ade care Dia nak bg kite tenang..tggl kita je..sedar n bersyukor ke x.. :)
  • Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
  • Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”
  • Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
  • Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
Niat solat istikharah :
Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).

Doa Solat Istikharah :

“Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini……..baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

herm..try la..insyaAllah..moga kite dibagi petunjuk..kan? jgn buat sekali je..bru da nk dpt petunjuk tuh.."bukan senang nk senang..& bukan susah nk susah" kan.. :) moga2 Dia bg kite petunjuk.. :) amin..


p/s :: mge faten diberi petunjuk dan ditetapkan hati...amin.. :) [doakan faten ye!] :)

2 ckp banyak!:

sYaMiMi naSiR said...

ada seorg lctrnih...
dia mmg akn bt solat istikharah stiap hari..tok diberi petunjuk tok ngajar apa tok ank murid dia...cool

+faten+ said...

owh yeke..bgsnye..insan terpilih kn..x smua buat mudah dpt ptunjuk..:)

Back to Top